top of page

Hahmottamisen monet ulottuvuudet

Hahmottaminen terminä tarkoittaa montaa eri asiaa. Näönvaraisen hahmottamisen avulla aivomme tulkitsevat sen, mitä silmämme näkevät; tulkitsemme ympäristöämme, sen ominaisuuksia sekä tunnistamme etäisyyksiä. Kehonhahmotuksen avulla tunnistamme kehomme osat sekä suhteutamme vartalomme ympäristöön. Kuulonvaraisen hahmottamisen avulla osaamme tulkita erilaisia ääniä sekä sitä, mistä suunnista ne kuuluvat. Tunnonvaraisen hahmottamisen avulla tunnistamme esimerkiksi käsillä asioita ilman näköaistia. Kuten voimmekin huomata, hahmottaminen on hyvin laaja kokonaisuus ja liittyy olennaisesti jokapäiväiseen elämään ja toimintaan.


Piirros naisesta miettimässä. Naisen ympärillä neljä ajatuskuplaa, joissa teksteinä: tunnonvarainen hahmottaminen, kehonhahmotus, kuulonvarainen hahmottaminen ja näönvarainen hahmottaminen.

Elminan hahmoittamisen harjoitteet keskittyvät vahvistamaan näönvaraisen hahmottamisen taitoja. Hyvä näönvarainen hahmottaminen on tärkeässä osassa muun muassa seuraavia arkipäiväisiä toimintoja:


  • lukeminen

  • kirjoittaminen

  • palapelien kokoaminen

  • mallista rakentelu

  • eroavaisuuksien ja yksityiskohtien huomaaminen

  • matemaattisten tehtävien ratkaiseminen


Hahmottamisen haasteet arjessa

Näönvaraisen hahmottamisen haasteet saattavat näkyä arjessa seuraavanlaisesti. Lapsen on vaikea löytää saman parin sukkia sukkalaatikossa. Kengät menevät jalkaan väärinpäin ja vaatteet ovat nurinkurin sekä niiden pukeminen on vaikeaa. Oma naulakkopaikka päiväkodissa ei millään jää mieleen sekä lapsen on hankalaa liikkua ja suunnistaa itsenäisesti tutuissakin paikoissa. Kuvista eroavaisuuksien löytäminen ja kuvakirjoista tapahtumien tulkitseminen on haasteellista. Lapsi tykkää rakennella oman mielen mukaisesti, mutta välttelee mallinmukaisesti rakentamista. Itsenäisesti palapelien kokoaminen ei onnistu. 


Pienempien lasten hahmottamisen haasteiden tunnistaminen sattaa olla hankalaa. Haasteet tulevatkin esiin usein vasta vaativuustason kasvaessa esimerkiksi koulun aloituksen jälkeen. Hahmottamisen taitoja voidaan kuitenkin vahvistaa monipuolisen toiminnan ja tehtävien avulla jo ennen kouluikää. Olisikin tärkeää, että hahmottamisen haasteet tunnistettaisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta harjoittelun aloittaminen ei viivästy.


Vaivatonta harjoittelua

Me Elminalla haluamme auttaa ammattilaisia ja vanhempia tukemaan lapsien hahmottamisen taitojen vahvistamista. Sopivien harjoitteiden löytäminen voi olla yllättävän hankalaa ja tämä saattaakin viivästyttää tai estää harjoittelun aloittamista. Elminan tehtävien avulla lapsi pääsee vahvistamaan hahmottamisen taitoja motivoivalla ja innostavalla tavalla. Sopivan harjoitteen löytämiseksi harjoitteita voi valikoida muun muassa iän mukaan ja ikätason sisällä harjoitteet on jaettu vaikeustason mukaan. Tämä helpottaa oikean harjoitteen valintaa sekä mahdollistaa harjoittelun porrastamisen ja harjoittelussa tavoittellisesti etenemisen lapsen yksilöllisen tarpeen mukaan. Ja mikä parasta, kaikki harjoitteet löytyvät saman materiaalipankin alta!


Alla olevasta painikkeesta pääset tutustumaan hahmottamisen harjoitteisiin keväisen tehtäväpaketin kautta. Paketti sisältää näönvaraista peruserottelua ja kuvio-tausta erottelua vahvistavia harjoitteita. Seuraa Elminaa Instagramissa @elminaoy sekä Facebookissa Elmina Oy, niin kuulet ensimmäisenä Materiaalipankin avautumisesta!





 
 

Elmina Oy 3488759-4

bottom of page